Срокът, в който регистрираните по ДДС търговци трябва да сменят или пренастроят своите касови апарати е до март 2019 г. Това става ясно от публикувания в сайта на Министерството на финансите проект на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. За всички останали търговци срокът остава непроменен – юни 2019 г. за нерегистрираните по ДДС и краят на следващата година за ползващите интегрирани автоматизирани системи за продажби – например търговските вериги.

Така търговците ще имат време, за да се свържат с производителите на касовите апарати, които използват, както и обслужващите ги сервизи, за да разберат какви софтуерни и/или хардуерни промени са нужни, обясниха от Националната агенция за приходите (НАП). Производителите и разпространителите на софтуер за управление на продажбите пък ще трябва да декларират пред приходната агенция, че продуктите им отговарят на изискванията на наредбата. Това задължение влезе в сила от 1 октомври 2018г.

С наредбата се въвеждат още куп изисквания: Прекратява се практиката на издаване на служебни бонове, както и издаването на сторно бележки на хартия.

Промените засягат всички фирми в страната, които ползват касови апарати, софтуер за управление на продажбите, интегрирани автоматизирани системи за продажби. Става въпрос за около 440 хил. фискални устройства, като по предварителни оценки на НАП около половината от тях могат да се пренастроят софтуерно.